Heb je het antwoord op jouw vraag niet op de website gevonden? Misschien staat jouw vraag bij de veelgestelde vragen hieronder.

Studiezaal

Moet ik betalen of een afspraak maken om naar de Studiezaal te komen?

        • Een bezoek aan het NAS/ Studiezaal is kosteloos (gratis) en er behoeft geen afspraak.
          De openingstijden zijn:
          Maandag t/m donderdag 07:30 – 14:30 uur
          Vrijdag 07:30 – 14:00 uur
          Aangepaste openingstijden voor: Dinsdag 7.30 – 19.30 (2e dinsdag van de maand)
          Zaterdag 7.30 – 12.30 (3e zaterdag van de maand)

Wat mag ik meenemen naar de Studiezaal?

        • In de Studiezaal is het toegestaan om schrijfgerei (potlood), laptop (zonder tas), mobiel (silent) mee te nemen. Tassen, hoofddeksels enz. kunt u veilig opbergen in een afsluitbaar kluisje bij de receptie.

Wat heb ik nodig bij een stamboomonderzoek?

        • Oude Familie boekjes (kopie/ origineel)
        • Juiste familienamen (geen roepnamen) van desbetreffende persoon/ personen
        • Jaartallen van geboorten en/ of overlijden
        • Distrikt/ plaats waar hij of zij geboren/ overleden is
        • Informatie uit orale bronnen (familie, bloedverwant, vrienden en kennissen).

Collecties

Mag ik foto's maken van de stukken?

        • Slechts met toestemming van de studiezaal medewerkers mogen foto's gemaakt worden van de archiefstukken. Daarnaast bieden wij ook onze service om foto's voor u te maken. Deze kunt u laten uitprinten of op stick, dvd/cd mee te nemen. Stukken kunnen ook worden uitgeprint en of gemaild worden. Hieraan zijn er kosten verbonden, zie tarieven Studiezaal.

Welke archieven bevinden zich in het NAS?

        • Wilt u nagaan welke archieven het Nationaal Archief nu precies in huis heeft? Of bent u benieuwd of er archieven aanwezig zijn met voor u belangrijke informatie? Ga dan naar het archievenoverzicht.

Hoe krijg ik inzage in beperkt openbare archieven?

        • In bepaalde gevallen is inzage mogelijk, ook al is een archiefstuk nog niet openbaar. Dat kan na het invullen van een toestemmingsformulier dat daarna behandeld wordt door de leiding van het NAS.
          Raadpleging van het archief van het Hof van Justitie is alleen mogelijk na schriftelijke toestemming van de griffier van het Hof van Justitie.
          Stukken uit het Notarieël archief (testamenten, koop-verkoop overeenkomsten enz) kunnen pas gelicht worden na toestemming van de Notarieël Archiefbewaarder.
          Ook voor het raadplegen van het archief van Domeinkantoor is er uitdrukkelijk schriftelijke toestemming van Domeinkantoor vereist.

Algemene vragen

Ik zou graag naar het NAS willen komen voor een rondleiding. Hoe geschiedt dat?

        • Afspraken voor rondleidingen kunt u maken via het nummer 430035 toestel 119, Sektie Educatie en Voorlichting. Deze sektie houdt zich onder meer bezig met het verzorgen van rondleidingen voor scholen en andere groepen geinteresseerden.

Kan ik bij het NAS ook informatie vinden over de oprichting van de Nationale Assemblee?

        • Deze informatie kan gevonden worden in de Surinaamse verslagen.

Ik ben op zoek naar een krant uit het jaar ... Heeft u die ook in uw collectie?

        • Het NAS heeft een hele grote collectie historische kranten. De oudste is van 1808 (De Surinaamsche Courant). Hiernaast zijn er nog tientallen andere kranten waaruit onderzoek kan worden gedaan. Verder zijn de hedendaagse kranten ook te bekijken.
        • Een aantal kranten is reeds op microfiches en -films. De originelen worden dan niet ter inzage gegeven. Van deze microfiches kunnen kopieën gemaakt worden; ingebonden kranten kunnen helaas niet gekopieerd worden.