Gesloten

Op 06 februari 2025 hield Dr. Yvette Kopijn een lezing over de levensverhalen van drie generaties Javaans-Surinaamse vrouwen. Dr. Yvette Kopijn is geboren uit een Indische vader en een Nederlandse moeder in 1966 in Aruba. Het is al ruim 30 jaar dat zij startte met het onderzoek. Ondanks enkele obstakels op weg naar de voltooiing, zette zij door en uiteindelijk kwamen haar dromen uit. 

Met haar proefschrift wil zij de stilte rondom de verborgen geschiedenis van Javaanse Surinamers doorbreken en de geschiedenis bestuderen vanuit het perspectief van vrouwen. Ze verzamelde de levensverhalen van drie generaties Javaans-Surinaamse vrouwen afkomstig uit tien families. Dit, om hun persoonlijke ervaringen die zij tijdens hun leven opdeden te delen en hoe zij zichzelf begrepen als ‘Javaans-Suirnaamse vrouw’. De vrouwenverhalen geven een andere vrouwelijke kijk op geschiedenis, in dit geval koloniale geschiedenis. Wanneer we luisteren naar de verhalen van deze drie generaties dan komen intergenerationele overdracht van ‘vrouwelijke’ zaken als seksualiteit, partnerkeuze, moederschap, huishouden en het creëren en onderhouden van een ‘thuis’, in het hart van onze gedeelde koloniale geschiedenis te staan.
 
Tot slot is mevrouw Kopijn tot de conclusie gekomen dat op de eerste plaats gender en seksualiteit een cruciale rol speelden in het koloniale project in de Oost en de West, waarbij Javaanse vrouwen steeds tot ‘Javaanse-vrouw’ gemaakt zijn.  De Javaans-Surinaamse vrouwen hebben zich ook altijd actief geweerd tegen de negatieve beeldvorming die hen van buitenaf worden opgelegd. De verhalen van Javaans-Surinaamse vrouwen zijn van grote waarde voor zowel de wetenschap, alsook voor de vrouwen in het algemeen. Het vastleggen van verhalen is een bron van  kennis en kracht, die jongere generaties wortels geeft en aanmoedigt om zich te verweren en zelf te bepalen hoe zij vorm willen geven hun ‘Javaanse-vrouw’ zijn. De Javaans-Surinaamse vrouwen zijn nooit eerder zo uitgebreid aan het woord over hun leven en strijd in een wetenschappelijke verhandeling. Met dit proefschrift spreken zij zich luid en duidelijk uit en zeggen zij ons: kita neng kene: wij zijn hier!
 
 DSC_1690.jpg