Gesloten

Vandaag herdenken we Anton de Kom die op 22 februari 1898 in Suriname is geboren, hij zou vandaag 125 jaar zijn geworden. In 1934 publiceerde hij zijn boek Wij slaven van Suriname, een felle aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing.

Deze maand is het ook precies 90 jaar geleden dat De Kom door de koloniale autoriteiten werd opgepakt omdat hij opkwam voor uitgebuite arbeiders. Honderden mensen gingen op 7 februari 1933 de straat op om de vrijheid van De Kom op te eisen. De politie opende het vuur en vermoorde enkele demonstranten. De Kom werd gedeporteerd naar Nederland waar wij het fenomenale boek ‘Wij Slaven van Suriname’ schreef. Het boek is meer dan 90 jaar na dato nog zeer relevant.

black archives

The Black Archives (Amsterdam), het Nationaal Archief Suriname (Paramaribo) en NAKS (Paramaribo en Nederland) hebben unieke en bijzondere documenten en archiefstukken die een onderbelichte geschiedenis van emancipatiestrijd in Suriname en Nederland laten zien. Het toont aan dat er een sterke verbinding is geweest tussen de emancipatiebewegingen in Suriname en bewegingen in de diaspora in Nederland.

In de expositie ‘Manspasi: Verbonden geschiedenis van strijd en emancipatie in Suriname en Nederland’ ontdek je aan de hand van uniek archiefmateriaal, videobeelden en kunst Surinaamse en Surinaams-Nederlandse kunstenaars verhalen van anti-koloniale verzetsstrijders Otto Hermina Huiswoud, Anton de Kom, Wie Eegie Sani en andere verzetsstrijders en organisaties. Wat kunnen we leren uit deze geschiedenis van emancipatie en verzet voor een betere toekomst? En welke strijders verdienen volgens jou meer aandacht? Bezoekers worden uitgenodigd om ook hun verhalen en gedachten te delen!

Meer informatie volgt!

Waar? Nationaal Archief Suriname
Wanneer? 28 maart - 28 april 2023
Entree? Gratis