Gesloten

Op 2 februari 2023 heeft dhr. Kenneth Renfrum, vertegenwoordiger van De Stichting Kinder Herdenking & Slavernij Educatie, in samenwerking met mw. Mildred Caprino een Z-Card gelanceerd in de vergaderzaal van het NAS. Deze Z-Card is naar een idee van Kenneth Renfrum en in opdracht van de Stichting Kinder Herdenking & Slavernij Educatie ontwikkeld door Mildred Caprino en Kenneth Renfrum. De titel van de Z-Card is: Slavernij in Paramaribo en omstreken. Een belangrijke doelstelling van deze Z-Card is om vooral jongeren kennis bij te brengen van en over ons Gebouwd Cultureel Erfgoed. Dhr. Renfrum gaf aan dat deze kennis zal moeten leiden tot liefde voor deze plekken en gebouwen. Het gaat ten dele ook om de geschiedenis van Suriname en met de tijd verandert onze kijk op de geschiedenis.
Bij de lancering zijn de eerste vier Z-cards overhandigd aan 4 leerlingen van de M.G.J. Poolschool. Daarnaast heeft hij een plaatje waarop de moederkerk oftewel Mama Kerki is afgebeeld en een boek met als Titel: “Afrika is geen land”, overhandigd aan mw. Caprino. Deze moederkerk is gevestigd aan de Steenbakkerijstraat.
Tijdens de lancering waren onder andere aanwezig, de vertegenwoordiger van de Nederlandse Ambassade mw. G. Bottse; de vertegenwoordiger van het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, dhr Kersout; dhr. Kali van FIBOS; vier leerlingen van de M.G.J. Poolschool en andere uitgenodigden.
Voor de totstandkoming van de Z-Card is de Stichting veel dank verschuldigd aan de Nederlandse Ambassade in Paramaribo voor hun financiële bijdrage, het MinOWC, de FIBOS en aan de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname voor hun praktische ondersteuning en begeleiding.

De  informatie op de Z-Card is via een QR-code te bezichtigen /lezen op de website van het Nationaal Archief Suriname.https://nationaalarchief.sr/publiek/erfgoed-en-slavernij 

Renfrum 2  Renfrum 4