Van 13 - 25 november 2022 participeerde Rebekka Torsoh (assistent-onderzoeker NAS) aan de training ‘Sharing Stories on Contested Histories’ dat werd georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) i.s.m. de Reinwardt Academie (Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten).
Het doel van deze training was om kennis en vaardigheden op te doen met betrekking tot het omgaan met ‘Contested heritage’ (omstreden erfgoed) en het verkennen van nieuwe manieren om de collectie te presenteren en/of de verhalen te vertellen. Er werd gediscussieerd over thema's die het debat in de museumwereld domineren en wel vanuit de invalshoek van kleine musea. Coloniality/ Kolonialiteit en dekolonisatie, armoede en sociale rechtvaardigheid, trauma en migratie werden besproken en verkend vanuit de ‘history from below’ principe.
In totaal hebben 24 erfgoedprofessionals van verschillende landen deelgenomen. In de eerste trainingsweek werd er een online ‘world tour’ gegeven, waarbij vier casestudies van vier verschillende musea virtueel werden bezocht. De vier casestudies waren van: District Six Museum (Kaapstad, Zuid-Afrika), Museum Multatuli (Rangkasbitung, Indonesië), Museum Sophiahof (Den Haag, Nederland) en Muquifu (Belo Horizonte, Brazilië). In de tweede trainingsweek kreeg elke groep een museum om te bestuderen, om mee te denken over de uitdagingen van het museum en te reflecteren daarop. Aan het einde van de training moest elke groep zijn of haar reflecties presenteren, waarbij de vertegenwoordigers van de case-study museum en een groep van stakeholders aanwezig waren.
Aan het eind van de training geeft Rebekka het volgende aan ‘ Aan het eind van deze training ben ik echt bewust geworden wat ‘Contested History’ inhoudt. Het heeft te maken met gebeurtenissen uit het verleden, traumatische en gevoelige verhalen van mensen, die zij hebben doorverteld en gedeeld. Het is heel belangrijk om deze verhalen vast te leggen en beschikbaar te stellen voor een groter publiek. Enkele zaken waren herkenbaar voor mij, want net als het NAS proberen de vier musea op verschillende manieren de gemeenschap te betrekken en te laten participeren in activiteiten van de organisatie door bijvoorbeeld workshops, lezingen en het organiseren van rondleidingen voor scholen en andere groepen. Een museum of erfgoedinstelling is niet slechts een plaats om collecties te beheren en bezichtigen, maar het is ook een plaats voor heling, ontmoeting en uitwisseling van verschillende gedachten en visies. Zo ook bij het Nationaal Archief van Suriname. Over het algemeen hebben kleine musea te kampen met dezelfde uitdagingen zoals onvoldoende opslagruimtes en weinig kennis of ervaring met het digitaliseren.