Gesloten

Het eerste deel van de database van de Burgerlijke Stand van Suriname staat nu online op de website van het Nationaal Archief Suriname. Het gaat om geboorteaangiften die in Paramaribo zijn gedaan tussen 1828 en 1921. Hiermee wordt het veel eenvoudiger voor mensen met Surinaamse voorouders om hun familiegeschiedenis uit te pluizen. De online publicatie was mogelijk dankzij de samenwerking tussen de Historische Database Suriname en de Cariben, het Nationaal Archief Suriname en de inzet van honderden vrijwilligers die samen ruim 63.000 geboorteakten hebben ingevoerd in een database.
De medewerkers van het Nationaal Archief Suriname zijn sedert 2020 gestart met het ontsluiten van het schaduwarchief van de Burgelijke stand Suriname (210 strekkende meters archief). Hierna zijn de verschillende akten gerestaureerd en gedigitaliseerd. Vermeldenswaard is dat de eerste scans van de geboorteakten zijn vervaardigd vanuit de microfilmrollen. Dit is gedaan met medewerking van het Nationaal Archief Nederland.
Veel mensen kijken uit naar dit moment, want tot nu toe verloopt voorouderonderzoek op een moeizame manier. De bronnen verkeren meestal in slechte materiele staat en minder toegankelijk voor het publiek. Sinds 2017 werkt de Historische Database van Suriname en de Cariben aan de online publicatie van bevolkingsarchieven van Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen. In 2018/2019 werden de Surinaamse slavenregisters al online gepubliceerd. Met de Burgerlijke Stand wordt het mogelijk om de levens van veel meer Surinaamse inwoners na de slavernijperiode te onderzoeken. Dat betekent dat ook Surinamers met voorouders die als contractarbeiders uit India, Indonesië of China kwamen meer te weten kunnen komen over hun familiegeschiedenis.
Vrijwilligers gezocht voor het invoeren van de burgerlijke stand Suriname!
Sinds september 2021 werken honderden vrijwilligers aan het invoeren van de Surinaamse burgerlijke stand. Maar de invoer is een grote klus en we zijn daarom dringend op zoek naar meer mensen die mee willen doen. Iedereen die mee wil doen wordt van harte uitgenodigd om zich aan te melden via https://hdsc.ning.com/.
Want de geboorteakten uit Paramaribo zijn slechts het begin: in de komende tijd zullen er nog veel meer akten van de Burgerlijke Stand worden toegevoegd, zoals de overlijdens- en huwelijksakten.
Samenwerking
De Historische Database Suriname is een samenwerking tussen de Nationale Archieven van Suriname en Nederland, de Radboud Universiteit Nijmegen en de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Publicatie van de Burgerlijke Stand is mede mogelijk gemaakt door de Gerda Henkel Stiftung en het Platform Digitale Infrastructuur Social Sciences and Humanities (PDI-SSH).
=========
Contactinformatie
Meer weten? Neem contact op met Rita Tjien Fooh van het Nationaal Archief Suriname via telefoonnummer +597 430040 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en Coen van Galen van de Historische Database Suriname en de Cariben via +316 422 353 25 (ook Whatsapp) of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
De website van het Nationaal Archief Suriname:
https://nationaalarchief.sr/onderzoeken/alle-genealogie/genealogie-burgerlijke-stand/persons