Vandaag zijn wij geopend tot 14:30 uur

‘Silence the truth’, de verborgen sultan van Yogyakarta, Indonesië, is de titel van het debuut boek van Reqinia Quinn, dat zij vorig week (dinsdag 15 maart) presenteerde bij het Nationaal Archief Suriname (NAS). Hiermee biedt het NAS een platform aan schrijvers en onderzoekers om hun publicatie te delen, presenteren en van gedachten te wisselen hierover. Rita Tjien Fooh, de nationale archivaris, wil hiermee faciliterend, ondersteunend en stimulerend zijn naar het onderzoeken van de eigen geschiedenis.

Debutante schrijver Quinn was onder de indruk, dat zij haar pennenvrucht in het NAS mocht doen. Ze ziet dat als een teken dat haar eerste boek sterk onder de aandacht is gebracht bij de mensen. Het was Raden Robert Moeljadi, die de auteur interesseerde om zijn biografie te laten optekenen door de auteur. Het resultaat is een cultuurhistorisch eindproduct. Al luisterend naar zijn verhaal werd Quinn gefascineerd en geïnspireerd over de diepgang en de verborgen historische feiten die het verhaal doorspekten. Dit heeft haar ervan overtuigd om dit verhaal in een boekvorm te gieten, dat met de samenleving gedeeld moest worden. “Het moet vastgelegd worden, zodat de gegevens, feiten en historie niet verloren gaan.”
Leven met een groot aristocratisch geheim, is de rode draad van de Silence the truth verhaallijn. “Hoe doe je dat en hoe ervaart iemand dat.” In hoofdstuk 1 en 2 van dit boek zijn een korte algemene voorgeschiedenis beschreven van Indonesië en de invloed van het Sultanaat in Yogjakarta.

    IMG 7480Silence the truth    IMG 7472

 Het plot van dit boek is een waar gebeurd aristocratisch verhaal verteld in de woorden van Quinn en de stemmen die haar hebben ondersteund tijdens het schrijven van het boek. Volgens de auteur verklaart dit uniek en buitengewoon moedig verhaal, de ware reis en de dramatische gevolgen van de verborgen sultan uit Yogjakarta Indonesie, die hier in Suriname woont. “De Raden Moeljadie is een gedreven en deugdzame man die met enkele brondocumenten die hij van zijn grootvader kreeg opzoek is gegaan naar zijn adelijke roots. En vervolgens met zijn idealen en principes afreist naar Yogjakarta met pak Sapto Sopawiro, als zijn tolk en vertaler om antwoord te kunnen vinden op het ontstaan van zijn monarchistische nalatenschap; een uit bloedlijn verkregen erkenning en titel van zijn aristocratisch bestaan.”

‘Silence the truth’ is volgens Quinn, een openbaring dat er meer verborgen culturele en adellijke erfgoed in Suriname is waar wij geen weet van hebben. Met dit boekwerk hoopt ze anderen te motiveren en te inspireren om op onderzoek te gaan en nog meer verborgen cultureel historische feiten te vereeuwigen in boekvorm. Reginia Quinn is pseudoniem voor Reginia Kromoprajitno.