Vandaag zijn wij geopend tot 14:00 uur

Op zaterdag 25 maart 2023 organiseerde het Nationaal Archief Suriname (NAS) in samenwerking met de Faculteit der Humaniora (AdeKUS) een dubbele boekpresentatie. Het ging hierbij om het boek van Marjoleine Kars ‘Blood in the River’ en Mark Ponte’s ‘Plantage Alkmaar: Alkmaar in Suriname, 1745-heden’.

De avond werd geopend door de archivaris Rita Tjien Fooh. Marjoleine Kars werd aangekondigd door geschiedenisstudent Kavita Jiawan. Kars is professor aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) en is gespecialiseerd in het vroege Amerikaanse - trans-Atlantische - en Vrouwengeschiedenis. In 2020 publiceerde zij haar boek ‘Blood on the River: a Chronicle of Mutiny and Freedom on the Wild Coast’. Kars maakte gebruik van documenten over een slavenopstand, die zij in het Nationaal Archief in Den Haag tegenkwam. Zij vond de informatie heel bijzonder, omdat er eerder weinig bekend was over deze opstand en het was goed gedocumenteerd. Het ging hierbij om een slavenopstand van 1763 in Berbice onder leiding van Coffij. Het was de grootste opstand in de 18e eeuw vóór Haїti, die langer dan een jaar duurde. De opstand schepte verwachtingen van autonomie en onafhankelijkheid op, maar werd tegengehouden door de koloniale machthebbers.
Kars probeerde met haar boek de tot slaafgemaakten een stem te geven. Verder staat de interne dynamiek centraal in het boek, omdat het een inzicht geeft van politieke ideeën van de tot slaafgemaakten en hoe ze met elkaar met elkaar omgingen.
Na de presentatie van Kars werd Mark Ponte aangekondigd door geschiedenisstudent Rosita Leeflang. Hij is als onderzoeker verbonden aan het Stadsarchief Amsterdam en publiceerde artikelen over zwarte mensen in de oude stad. Mark presenteerde zijn publicatie ‘Plantage Alkmaar. Alkmaar in Suriname, 1745-heden’.
Mark heeft in zijn publicatie niet alleen de geschiedenis van de plantage belicht maar ook de verhalen van drie vrouwen: tot slaafgemaakte Joanna (concubine van Stedman), plantagemeesteres Elisabeth Danforth en de kunstenares Louise van Panhuys. De kunstenares Louise van Panhuys heeft met haar kunst een prominente plaats in de publicatie ingenomen. Ze had tekeningen gemaakt van de plantage, de tot slaafgemaakten en waterkant vóór de grote brand van 1821. Daarnaast heeft Mark recente foto's gemaakt van de bewoners op de voormalige plantage Alkmaar.
Hij had recentelijk voor het Stedelijk Museum Alkmaar een tentoonstelling opgezet over deze plantage. Mensen met Surinaamse achtergrond raakten emotioneel toen zij de namen van de tot slaafgemaakten zagen. Voor velen was dat een eyeopener.

Mark en Marjoleine 1  Mark en Marjoleine 3  Mark en Marjoleine