Gesloten

Op 22 mei 2024 organiseerden wij in samenwerking met mevrouw Cynthia Mc Leod een boeiende presentatie met als titel “Suriname’s Franse achtergrond". In haar presentatie benadrukte ze de invloed van de Franse cultuur op de Surinaamse samenleving en de manier waarop deze invloed nog steeds voelbaar is.

Mc Leod begon haar presentatie met een beknopte geschiedenis van de Franse aanwezigheid in Suriname. Ze vertelde hoe Franse kolonisten in de 17e en 18e eeuw naar Suriname kwamen en hoe ze hun taal, cultuur en gebruiken meebrachten. Deze invloed is nog steeds zichtbaar in verschillende aspecten van de Surinaamse samenleving, zoals de Franse namen van sommige straten en gebouwen, en de Franse gerechten die nog steeds populair zijn in Suriname.

Met haar diepgaande kennis en boeiende manier van vertellen waren de aanwezigen onder de indruk van de vele historische feiten en verhalen die Cynthia MC Leod deelde over de veroveringen van de plantages en het liefdesverhaal van de Koning Lodewijk XIV waar hij eerst in het geheim trouwde met Francoise d’Aubigne die bekend stond als Madame de Maintenon. Zij was een invloedrijke figuur aan het hof van Versailles en had ook een grote invloed op de koning. Het publiek vond het erg interessant om meer te leren over Suriname's Franse erfgoed. De presentatie werd dan ook goed ontvangen en zorgde voor een levendige discussie onder het publiek. Het was een geslaagde avond waarbij de aanwezigen met een verrijkte kennis van de Surinaamse geschiedenis naar huis gingen.

Franse Achtergrond 3  Franse Achtergrond 1  Franse achtergrond 4