Vandaag zijn wij geopend tot 14:30 uur

“Stamboomonderzoek bij de Javanen. De case van de familie Redjopawiro – Tokarijo”. Tijdens deze presentatie heeft Edward Moedjito Redjopawiro verteld over de helende werking van stamboomonderzoek. Normaliter wordt er binnen de Javaanse families niet makkelijk gesproken over meningsverschillen, conflicten of problemen. Voor Redjopawiro heeft stamboomonderzoek echter een helende karakter. Door met familie en anderen te praten over het verleden, heeft hij bepaalde gebeurtenissen in het heden kunnen plaatsen en begrijpen.
Middels stamboomonderzoek en diepte-interviews met familieleden in Suriname, Nederland en Indonesie heeft hij kunnen achterhalen dat traumatische ervaringen (die zijn oorsprong kende op Java) hun doorwerking nog kunnen hebben op de generaties daarna. Zo heeft hij dit kunnen doorbreken door zelf met zijn familie naar Indonesië af te reizen om de nodige (geestelijke) plichtplegingen te verrichtten.
In zijn presentatie is hij ook ingegaan op de betekenis van Javaanse namen en hoe dit ook invloed kan hebben op het leven van de persoon. Redjopwaro is cultuurkenner- en drager van de Javaanse cultuur. Verder propageert hij de Gotong Royong – gedachte (Samenwerken in gemeenschapsverband). Hij is ook de oprichter van de organisatie Dian Desa.

Redjopawiro 6  Redjopawiro 8  Redjopwawiro 7