Vandaag zijn wij geopend tot 14:30 uur

Het houden van tentoonstellingen behoort ook tot een van de taken van de sectie. Bij bijzondere herdenkingsdagen en hoogtij dagen kan aan de hand van een thema een tentoonstelling worden georganiseerd. Relevante archiefstukken uit de collectie worden uitgelicht en tentoongesteld voor het publiek. Op deze manier wordt ook aandacht besteedt aan de bijzondere archieven. Het Nationaal Archief organiseert regelmatig in samenwerking met derden tentoonstellingen.

 

diima dotii diima dotii 1 IMG 9833

 

Tentoonstelling “Samen staan we sterk: Indrukken uit het archief van de geschiedenis van het Surinaams volk” (22 november- 20 december 2022)

Van 22 november tot en met 20 december 2022 heeft het Nationaal Archief Suriname een tentoonstelling georganiseerd met als thema: “Samen staan we sterk. Indrukken uit het archief van de geschiedenis van het Surinaams volk”. De expositie benadrukt de lotsverbondenheid van ons volk met elkaar en de strijd die wij hebben gevoerd tegen de onderdrukking. Verhalen over Ma Pansa, Jaja Dande, Winstina, Tetary e.a. personen die tot nog toe weinig of helemaal niet belicht zijn in de Surinaamse geschiedenis zijn opgenomen in de tentoonstelling. Verder zijn archiefstukken tentoongesteld over de Hindostaanse en Javaanse contractarbeiders, Chinezen, Boeroes, West-Indiërs, Joden, Libanezen en ook nog de slavenregisters.
Bij de opening van de tentoonstelling gaf mw. Rita Tjien Fooh (nationale archivaris) aan dat in de geschiedenisboeken voornamelijk de verhalen van de machthebbers belicht worden en niet van het volk zelf. Het is daarom van belang om archieven over buurten, personen en organisaties te acquireren en daarin onderzoek te verrichten. Middels publicaties, presentaties en tentoonstellingen wordt het publiek dan in staat gesteld kennis op te doen van hun eigen geschiedenis.
Samen met de minister van Binnenlandse zaken dhr. Bronto Somohardjo, de directie leden van het Ministerie van Binnenlandse zaken, de directeur van CBB, mw. Anastasia Poke, de vertegenwoordiger van de ambassadeur van Nederland, mw. Sonja Kuip, de Commissie herdenking jubileumjaren, de richtingscoördinator van de studierichting Geschiedenis, dhr. Jerry Egger, de leerlingen van de M.J.G. Pool school en staf en personeel NAS werd de tentoonstelling geopend op 22 november 2022 formeel geopend.

 rondleiding 12  rondleiding 11  rondleiding 13