Vandaag zijn wij geopend tot 14:30 uur

De sectie Ontsluiting houdt zich bezig met het ontsluiten van de archiefbestanden. Onder ontsluiting kan verstaan worden het in toegankelijke staat brengen of het vindbaar maken van informatie in archiefbestanden. Het ontsluiten van archieven is dus belangrijk en noodzakelijk, omdat de archieven zodoende fysiek beschikbaar gesteld kunnen worden aan het publiek en ook online. Het archiefmateriaal, dat ontsloten moet worden, wordt door een depot-medewerker aangeleverd bij de sectie Ontsluiting. Hierna vindt het ontsluiten van het archiefmateriaal stapsgewijs plaats.

De eerste stap is het doen van institutioneel onderzoek. Dit zodat er inzicht verkregen kan worden in de taakstelling en omgevingspartijen van de overheidsorganen. Hierna wordt er een archiefbewerkingsplan opgemaakt. Als het institutioneel onderzoek is gedaan is er een idee welke stukken ongeveer in het archief kunnen voorkomen. Na het institutioneel onderzoek wordt gestart met het schoonmaken van het archiefmateriaal. Er worden voorwerpen verwijderd zoals nietjes, paperclips, elastiekjes enzovoorts. Verder worden er lege documenten, kladblaadjes, notities, plastic mapjes, ringmappen, papieren mappen of omslagen verwijderd (tenzij er relevante informatie erop geschreven staat). Ten tweede vindt het ordenen en beschrijven van het archiefmateriaal plaats. Hierbij wordt gekeken naar de vorm (materiƫle en redactionele vorm), de inhoud en datering van het archiefmateriaal. Bij de materiƫle vorm gaat het om hoe het archiefmateriaal eruitziet. Dit kan in de vorm van een omslag (minder dan 2cm), pak (meer dan 2cm), deel, katern, band of stuk zijn. Bij de redactionele vorm wordt er gekeken naar welk soort archiefstuk het is bijvoorbeeld dossiers, registers, brieven, aktes, testamenten, proces-verbaal enzovoorts. Om de archiefstukken te ordenen wordt er met rubrieken gewerkt. De stukken die inhoudelijk of qua soort bij elkaar horen worden samengevoegd.

Vervolgens wordt bij het beschrijven van de archieven gebruik gemaakt van de International Standard for Archival Description, General (ISAD(G), een algemene internationale standaard voor archivistisch beschrijven. De archiefstukken worden genummerd en krijgen een beschrijving. Deze beschrijvingen worden in een inventarislijst verwerkt. Om de archieven in goede staat te bewaren, worden zij in zuurvrije omslagen en dozen geplaatst. Deze zijn voorzien van een inventarisnummer. De bezoekers kunnen door middel van de inventarissen de stukken aanvragen. Momenteel zijn de medewerkers van de sectie Ontsluiting bezig met het ontsluiten van de volgende archieven:
- Het archief van Henk Arron
- Het archief van LVV
- Het archief van Onderwijs
- Het archief van Kantongerechten.

ontsluiting 2  ontsluiting 4  ontsluiting 5